Bruiloft prijzen

Een dag nadat Zeeman een budgetbruidsjurk à 29,99 euro in de filialen hing, was het enkellange exemplaar uitverkocht. Dat niet alleen, op advertentiewebsite Marktplaats bleek de jurk niet aan te slepen. De gemiddelde bruiloft kost ongeveer €15.000, waarvan zo’n €1.500 aan de bruidsjurk wordt besteed. Het mag dan ook geen wonder heten dat bruiden in spe naar de textielketen renden voor een besparing van €1.470,01.

Prioriteiten
De mooiste dag van je leven maak je – als het goed is – misschien maar één keer mee. En dat is maar goed ook, want de gemiddelde bruiloft is niet goedkoop. Per gast ben je, inclusief alle versnaperingen tijdens de receptie, de bruidstaart en het diner, ruim €50,- kwijt. De grootste kostenposten zijn daarnaast het afhuren van een locatie (à €3.000,-) en de huwelijksreis (gemiddeld zo’n €2.500,-).

Wie z’n geld liever in z’n zak houdt hoeft het natuurlijk helemaal niet zo prijzig aan te pakken. Sarah Glasbergen is mede-oprichter van de website ThePerfectWedding.nl. Volgens haar is prioriteiten stellen dé manier om te besparen op de trouwdag. ,,Bedenk wat belangrijk voor jullie is en ga daar helemaal voor. In het traditionele beeld van een bruiloft duurt het feest de hele dag. Om tien uur wordt het paar opgehaald, vanaf dat moment is er eerst het officiële gedeelte in het gemeentehuis, dan de taart, een receptie, een borrel, een diner en een feest. Laat je die traditie los, dan bespaart dat een heleboel kosten.” Dat houdt bijvoorbeeld in: geen zevengangendiner maar een barbecue in het park. Of misschien wel helemaal geen compleet dagprogramma, maar een zelfgemaakte Engelse high tea ter afsluiting van de ceremonie.

Toverwoord
De website van Glasbergen biedt een gratis tool waarmee de bruiloft online van A tot Z gepland kan worden, inclusief het bijhouden van de gastenlijst, het zoeken naar leveranciers en een overzicht van het budget. Datzelfde doen gratis apps zoals het Nederlandstalige Wow plan you wedding of de Engelstalige apps iWed Planner en The Knot Wedding Planner.

Want een strak plan is de basis: zo houd je grip op het budget. Een beetje fantasie is minstens zo belangrijk voor een budgetbruiloft. Marisca Kenter is oprichter van Mamablogger.nl. Ze trouwde op 12 juli 2010 voor het luttele bedrag van €700,-. ,,We zouden in september trouwen, maar we kwamen er datzelfde jaar achter dat ik in oktober zou bevallen van ons eerste kindje. We zaten al met dubbele hypotheeklasten en besloten daarom concessies te doen.” Het originele trouwplan ging de prullenbak in en Kenter en haar man hielden de hand op de knip. Wat bleek: wie tijdens het plannen het woord ‘trouwen’ of ‘bruiloft’ vermijdt, komt budgettechnisch een heel eind. ,,Een boeket dat €20,- kost, is drie keer zo duur zodra je het een bruidsboeket noemt.” aldus Kenter.,,Mijn broer is bloemist, wij kregen de corsages en het boeket gelukkig cadeau.” Kijk liever – net als met boodschappen doen – naar wat de seizoensproducten zijn en naar wat er in de aanbieding is. Dat geldt ook voor de ringen. ,,Wij kozen voor vriendschapsringen, die waren ook nog eens in de aanbieding. Je ziet het verschil niet met trouwringen, behalve dat onze ringen maar €30,- per paar hebben gekost.”

Huisgemaakt
Kosten voor de drukker bespaar je bijvoorbeeld als je de gratis drukwerkontwerpen van websites zoals Weddingchicks.com download. Hier vind je ook stijlvolle ontwerpen voor de bedankjes of de tafelsetting. Zelf even printen op gekleurd papier en versturen maar.

Online modegigant Asos.com onthulde onlangs een Wedding Shop.
Naast betaalbare kleding voor bruidegommen en bruidsmeisjes, heb je al een bruidsjurk voor €90,-. Wie op Marktplaats of Ebay speurt, scoort binnen no time een gedragen exemplaar.

Een goede locatie is kostbaar. Heb je een grote tuin, dan kies je daar natuurlijk voor. Kenters ,,Wij hebben een ruime schuur en een diepe tuin, daar konden we alles gasten kwijt, zelfs als het zou gaan regenen. De tuin versierden we met bloempotten uit de bloemenwinkel. Dat kostte een paar tientjes.”

Heb je geen toegang tot een fijne tuin, noch een groot huis, dan is het huren van een huis via Airbnb ideaal en een stuk goedkoper dan een officiële trouwlocatie. Van tevoren wel even aan de bewoner aangeven wat je plannen zijn. Volgens Glasbergen kan een locatie in het buitenland prima in een kleiner budget passen. ,,In Italië is de catering en de wijn heel goed en veel minder prijzig. In België kun je voor weinig geld een mooi kasteel afhuren. Enige kanttekening: daar komen natuurlijk reiskosten bij en je moet ter plaatse goede contactpersonen kennen.”

Kenter zette wat betreft de catering grote tonnen met ijs in de tuin, gevuld met drankjes. Haar zus was verantwoordelijk voor de huisgemaakte bruidstaart. De daarop volgende lunch en de barbecue werden heel gemakkelijk bij supermarktketen Lidl ingekocht. Heb je liever catering op locatie? Instrueer het barpersoneel dat er geen sterke drank geschonken wordt. Ga in plaats daarvan voor één signature cocktail per persoon: eentje met een bescheiden prijskaartje.

Creatief
Geef je niet om een serie gelikte trouwfoto’s? Laat je gasten dan alle door henzelf geschoten kiekjes uploaden op een gratis app zoals Wedpics. Hiermee stel je zelf een trouwalbum samen. Via Sparkbooth.com installeer je voor $60,- een compleet fotohokje op je computer, inclusief grappige effecten. Bij de Hema of via Etsy.com koop je voor weinig geld foto-accessoires zoals papieren bruidssluiers, kusmondjes en hartjes op stokjes.

De muziek stel je het allergoedkoopst samen met een playlist op muziekdiensten zoals Spotify. Voor €7,99 heb je al een handige app zoals WeddingDJ, die tot op de seconde de juiste muziek bij het elk moment plant, van ceremonie tot eerste dans.

Ook bedankjes hoeven weinig te kosten. Kenters: ,,We maakten online onze kaarten, daar deden we een foto van ons bij en wat snoepjes.” Het leukste is een cadeautje dat niemand verwacht, aldus Glasbergen. ,,Geef bijvoorbeeld een antikaterpakketje voor na het feest, met onder andere paracetamols en een blikje energiedrank. Uiteindelijk is het belangrijkste aan een bruiloft dat mensen zich welkom voelen én het wauw-effect. Dat bereik je door creatief te zijn, ongeacht je budget. De leukste bruiloft is zeker niet altijd de duurste bruiloft.”

Aanbevolen bedrijven relevant aan Trouwen

Trouwkostuum Limburg

Bij de Trouwpakken outlet Bruidsmode Hasselt hebben we een uitgebreide collectie blauwe trouwkostuums tegen lage prijzen! Ontdek de mogelijkheden zoals een Trouwkostuum Limburg op onze website. Je zal er ook een unieke collectie damesschoenen vinden.

Coverband

Wil je een band huren die covers brengt voor je huwelijk, verjaardag, bedrijfsfeest of party? Dan zit je hier goed! Atomika maakt van je feest een onvergetelijke ervaring, het is een stevige coverband maar ze brengen ook eveneens pop en disco covers die jou party laat knallen

Trouwfotograaf

Proficiat met jullie huwelijksplannen. Als jullie op zoek zijn naar een huwelijksfotograaf om jullie mooiste dag vast te leggen, dan zit je helemaal goed. Een huwelijk vraagt veel voorbereiding, en de fotograaf kunnen jullie bijna van jullie to-do-lijstje schrappen. Samen met mijn vriendin, zorg ik ervoor dat jullie dag voor eeuwig wordt vastgelegd. Elk huwelijk is uniek. Met oog voor detail, creativiteit en een juiste portie humor, zorgen wij voor een onvergetelijke en prachtige herinnering